Diverse

Personalitatea Umana

Vorbind despre personalitate, discutăm în termeni majori despre OM; în personalitate este implicată atât existenţa umană în ceea ce are substanţial şi spiritual, cât şi întreg
ansamblul de valori acumulate istoric, însuşite de om, realizate în prezent şi proiectate în viitor.
Personalitatea umană reprezintă unul dintre cele mai complexe fenomene din univers; este o realitate extrem de complexă (deoarece integrează o varietate de componente diferite ca structură, funcţionalitate şi finalitate – biologice, psihologice, sociale, axiologice, istorice) şi dinamică (deşi dispune de trăsături relativ stabile, cunoaşte o evoluţie în timp, atât în plan filogenetic, cât şi în plan ontogenetic). Ca urmare a acestui fapt, personalitatea nu poate fi cercetată de o singură ştiinţă, ci necesită o abordare multidisciplinară.
Deşi ideea de personalitate are rădăcini foarte adânci în istoria vieţii şi culturii omeneşti (preocupări şi lucrări care poartă chiar în titlul lor termenul personalitate putând fi consemnate încă din secolul al XVIII-lea), ştiinţa despre personalitate – psihologia personalităţii– este de dată recentă, deoarece nu este suficient să recunoşti manifestările personalităţii, ci şi să o studiezi riguros, să-i descifrezi structura şi modul de funcţionare. În această privinţă, ştiinţa a venit relativ târziu cu un aspect substanţial la cunoaşterea domeniului.
Cele 3 componente in construirea personalitatii sunt:
1. comportamentul pe care Actorul , ca individ biologic distinct, il aduce pe scena sociala;
2. semnificatiile pe care le ataseaza acestui comportament actorul insusi;
3. semnificatiile atasate comportamentului actorului de catre ceilalti.
Pentru a ilustra aceste 3 componente, voi incerca sa prezint urmatoarea situatie(reala):

A.este o tanara de 24 de ani care adopta o pozitie de superioritate in momentul in care apare pe scena sociala.Ea considera ca astfel, imaginea ei este mult mai buna, impunand respect si distanta inca de la primul contact cu oamenii din jurul ei. Ceea ce nu stie ea, este ca ceilalti o percep ca pe o persoana aroganta, plina de sine si “infumurata”.A. a ales sa adopte aceasta atitudine din cauza ca in adolescenta a fost foarte credula cu cei din jur si de cele mai multe ori a fost doborata psihic din cauza intrigilor care s-au tesut in jurul ei. Ea considerera ca adoptand o atitudine de superioritate, lumea din jurul ei o respecta mai mult si ii este practic subordonata( un fel de schimbare de roluri: din subaltern devine sef).In momentul in care este intrebata de ce se comporta astfel si de ce exista aceasta schimbare, A. Spune ca de fapt asa este ea si ca ceilalti nu au cunoscut-o pana acum, ca nu a fost niciodata inteleasa. Astfel, semnificatiile pe care le ataseaza acestui comportamant actorul insusi, detin ponderea cea mai mare fata de celelalte doua din punctul meu de vedere.

Pentru a trage o concluzie referitoare la cele mentionate mai sus, atasez urmatorul citat:” Adevărata personalitate a unui individ este redată de felul în care tratează o persoană care nu-i poate oferi nimic în schimb.”- Ann Landers

One Comment

Comments are closed.