Diverse

Exercitiu…

Identificati, in viata dumneavoastra, situatii care v-au marcat in evolutia dumneavoastra ca personalitate. Descrieti situatia si modul in care v-a influentat.

Vom incepe cu a explica acest concept referitor la personalitatea fiecarui om.
În accepţiune curentă, desemnează persoana maximal valorizată social (persoana plus o notă de valoare). Implică două condiţii: – a fi recunoscut ca valoare, ca o individualitate ce contribuie substanţial la viaţa socială;
–a avea conştiinţa că personal reprezinţi ceva valoros.
În sens strict psihologic, este o construcţie teoretică elaborată de psihologie în scopul înţelegerii şi explicării – la nivelul teoriei ştiinţifice – modaliăţii de fiinţare şi funcţionare al persoanei. Reprezintă modul specific de organizare a trăsăturilor şi însuşirilor psihofizice şi psihosociale ale persoanei. Este o sinteză (unitate) bio-psiho-socio-istorică şi culturală, care asigură adaptarea originală a individului la condiţiile mediului natural şi mai ales, social. Are caracterul unei structuri vectorizată axiologic şi teleologic, trinomul valori – atitudini – idealuri fiind principalul nucleu funcţional care mediază elaborarea conduitelor sociale (D.
Cristea, 2000).
Este un mod de a fi al persoanei, orice persoană avându-şi personalitatea sa; este modelul la care se raportează persoana, sistemul în funcţiune prin care se manifestă persoana.
Dacă la nivelul persoanei comportamentul este un rezultat al reflexiei, al alegerii, al deciziei, personalitatea constă dintr-un stil comportamental.
Dacă persoana este un subiect, personalitatea este „imaginea obiectivă pe care ne-o facem despre un asemenea subiect” (J. Stoetzel, 1963); este construcţia dinamică pe care se bazează persoana în funcţionarea sa, în sensul unei organizări a dispoziţiilor, deprinderilor şi atitudinilor individului, ierarhizarea şi exteriorizarea acestora în mod original şi unic.
Cu aceste observatii facute putem, deci, trece la subiectul acestei teme si anume la prezentarea unor situatii care m-au marcat in evolutia mea ca personalitate. De exemplu, primul meu examen sustinut a fost un inceput spre o noua viata, viata de adolescent .Din acel moment, am simtit ca in viata mea se schimba ceva. Devenisem o persoana cu o personalitate mai dura, diferita.
Poate ca nu am constientizat in acel moment toate acestea dar acum imi dau seama ca acela a fost momentul in care am inceput sa ma schimb. Am tot folosit acest concept de personalitate dar nu am spus nimic clar in legatura cu ceea ce a contribuit in mod clar si evident la evolutia personalitatii.

Alte situatii care au influentat evolutia propriei mele personalitati au fost:
– prima zi de faculatate
– primul examen, dar si prima restanta
– prima zi in calitate de educator
– imbolnavirea mamei mele
– nasterea primului meu nepotel
– satisfactia primilor bani castigati
– primul “te iubesc”
– cererea in casatorie
– ziua in care am aflat ca ma voi desparti de parintii mei
– scrierea unei carti de poezii pentru copii etc
Toate aceste situatii m-au facut mai: puternica, sensibila, constiincioasa, iubitoare, realista, recunoscatoare, visatoare, trista, ganditoare, entuziasmata.
In fiecare zi se petrec lucruri care contribuie intr-un fel sau altul la evolutia mea ca si personalitate.Unele ma influenteaza mai mult, altele mai putin, insa sunt constienta de un lucru: societatea in care traiesc este plina de surprize si starea mea fie ea sociala, culturala, materiala, profesionala este sub semnul intrebarii in fiecare minut. Ceea ce nu-mi poate schimba societatea este doar sufletul.