Life

Botul de rață, extensiile până la genunchi și alte artificii

Nu știu exact cum ar trebui să încep… Sunt sătulă de ce observ și am nivelul de toleranță scăzut. Ca să fiu mai precisă, este la limită. Nu mai pot! Văd și citesc multe și nu-mi explic de ce aleg fetele să se urâțească încă de la vârsta la care multe dintre noi încă ne jucam cu păpușile. Mie îmi este rușine când, de fapt, ar trebui să le fie lor. Oare nu-și dau seama că imaginea pe care aleg să o distribuie urlă a disponibilitate pentru aproape orice? Că aia nu e frumusețe? Nici măcar nu e amuzant. Este alarmant!
Botul de rață. Păi au văzut ce fel de femei îl practică? Dacă ele apar la TV, asta nu înseamnă că sunt un model pentru cei care privesc. Sau poate că Loredana  reprezintă modelul lor în viață. Nu știu…
Machiajul strident și grosolan ce acoperă o piele de copil care va fi bombardată din acest motiv cu tot felul de iritații. Sunt convinsă că demachierea ori nu se face deloc, ori dacă se face, nu se face cum trebuie. Am văzut fete cărora, dacă le puneai un polonic pe față, se lipea instant și nu pentru că aveau cine știe ce puteri paranormale, ci pentru că fondul de ten era ca la…fără număr. Sprâncene smulse și înlocuite cu tatuaj. Negre ca dracul gol.
Părul vopsit din clasele primare, extensiile până la genunchi, unghiile false, piercing-urile în buric, limbă sau cerceii capsați pe toată urechea, toate acestea sunt alese pentru că așa se poartă, dar toate dăunează dacă sunt făcute la o vârstă nepotrivită și în exces.
Pantalonii extrem de scurți ce lasă partea dorsală pe-afară. Se poate și mai rău dacă alegi să mergi pe stradă în chiloți și-am văzut până și asta… Haina îl face pe om, vă rog să mă credeți! Nu trebuie să fie de firmă sau prea decoltată. Este suficient să fie CURATĂ!
Limbajul… Aici mă doare foarte tare. FA sau FĂ? Asta-i întrebarea. Păi vă spun eu că nici măcar unul din aceste apelative nu vă coafează. Îl aud zilnic peste tot pe unde merg. De multe ori este însoțit și de alte cuvinte la fel de…În fine. În mijloacele de transport e o hăhăleală de-ți vine să te dai cu capul de geam. Se înjură, se râde zgomotos, se stă cu picioarele pe scaune, se ascultă muzică pe telefon cu volumul la capacitate maximă, se scuipă semințe. De ce nu zic oamenii din jur nimic? De frică? De nepăsare? Habar nu am! Eu am zis și m-am trezit amenințată, iar din cei mulți bărbați din jurul meu, nici măcar unul nu a spus nimic. Lașitate…
Citiți, fetelor! Dar nu pe wall-uri. Nu a făcut de rușine pe nimeni, dimpotrivă. Acum nu vă dați seama, însă mai târziu, lucrul acesta vă va deschide uși la care nu ați sperat. Lăsați deocamdată tutorialele de make-up și învățați cum se face un rezumat, un comentariu, o caracterizare a personajului. Acuși bate examenul maturității la ușă și vă treziți uimite și contrariate la secțiunea „Perle”. Cum așa? Că doar ați scris tot!
Nu sunt o babă învechită. Sunt o femeie, iar femeilor le place să fie femei. Din păcate, noțiunea aceasta este înțeleasă diferit de generațiile care-și pavează drumul după cum face turma.

Nu e nevoie să apelați la artificii! Acceptați-vă așa cum sunteți! Îmbrăcați-vă decent! Nu trebuie să vă vadă sânii și fesele tot poporul. Machiați-vă dacă așa simțiți, dar faceți-o cu moderație.Un luciu de buze și puțin rimel nu omoară pe nimeni, dar 16 produse trafaletate pe chipul vostru, cu timpul vor face pagube majore. Nu mai copiați poziții de stat la poză în așa fel încât să se vadă elasticul de la lenjeria intimă. Chiar nu v-ați întrebat ce zice un băiat/ bărbat când vede o astfel de poză? Că sunteți sexi veți răspunde, însă pe lângă asta, vor mai plusa cu o groază de chestii oribile. De ce? Pentru că asta le transmiteți.
Nu m-am trezit eu să vorbesc acum despre subiectul acesta. Au spus-o și alții, poate mai în măsură decât mine, iar efectul a fost parcă mai rău. Numărul violurilor în rândul minorilor este alarmant. Cazurile în care fetele fug de acasă pentru că nu știu ce tip cu mașină le-a promis o viață de „păpușe” sunt din ce în ce mai dese. Abandonul școlar, de asemenea.
Există un timp pentru toate. De ce optați să vă comprimați copilăria cu adolescența și chiar cu perioada de după? Pentru că așa face X-uleasca și vreți să fiți ca ea? Pentru că are mulți „prieteni” pe Facebook sau pe Instagram? Ăia nu sunt prieteni. Prietenii sunt cei care, atunci când observă că ați exagerat cu ceva, vă sună și vă spun asta. Și au grijă ca voi să nu le înțelegeți mesajul greșit.
Vă pot accepta oarecum naivitatea pentru că e specifică vârstei, dar nu vă pot înțelege citatele în care se scrie că în viață este bine să faci tot ce-ți dorești, iar voi puneți o poză în chiloți alături și-n spate se observă o dezordine infernală în cameră. Nu mai zic de numărul de greșeli gramaticale, de frazele interminabile și fără pic de sens…
Copilă, ai 11-12 ani! Mergi la școală, învață, joacă-te! Lasă machiatul, manelele și iubitul! Tu faci parte din trecutul, prezentul și viitorul tău. Fă să merite!

Femeia mea frumoasă ca scriptura,
Nu-ţi cer nici coapsele, nici sânii şi nici gura,

Ci sufletul răscopt ca o căpşună
Cu mirosu-nţelept şi carnea bună

Şi gândurile moi şi-adânci ca mierea
După-amiezii, spre-a-mi spori puterea,

Şi-ţi fac din fluturi pat, din rouă masă,
Nelegiuit de alba mea mireasă,

Şi-ţi născocesc din vorbe raiul dulce
În care tinereţea ta să-şi culce,

Când ziua-ţi cade tristă la picioare,
Lacrima grea, strălimpede şi mare.

(Femeia mea frumoasă ca scriptura, Emil Brumaru, Editura Polirom, colecția „Opere. Emil Brumaru”, 2009, 479 p. )