De pe web

3 emisiuni TV care merită un loc fruntaș

Televiziunea Română încă mai respiră

În timpul acesta, trăit și simțit după cum ne duce mintea noastră sau a altora, eu am 3 emisiuni TV pe care le urmăresc așa cum nu fac în cazul altora. Ce vreau să zic este că nu mă preocupă nimic altceva în momentul difuzării lor. Nu stau pe telefon și nici nu trebăluiesc prin casă cu televizorul pornit. Le împărtășesc cu voi și în același timp, vi le recomand din tot sufletul.

 1. Aventura urbană– este o emisiune grozavă ce se difuzează pe TVR 1. Scopul ei este de a scoate la lumină locuri fascinante, povești și personaje minunate pe care nu le întâlnim în majoritatea programelor propuse de celelalte televiziuni și pe care, istoria nu ne lasă să le uităm. În fiecare emisiune există un invitat care își expune amintirile legate de locul în care, un jurnalist iscusit a decis să-și petreacă 24 de ore. Așa se face că Florin Zamfirescu ne-a adus aminte de Călimănești, Șerban Ionescu de Petroșani, Ion Caramitru de Sulina, Maria Dinulescu de Făgăraș, dar și mulți alții. Cât durează emisiunea, nu mă mișc din pat, nu dau atenție telefonului (și-așa îmi mănâncă prea mult timp), nu fac nimic altceva. Stau cu ochii ațintiți și cu urechile ciulite, mai ales că și vocea celor care prezintă mă atrage. Textul este foarte bine scris și citit. Se respectă semnele de punctuație, iar emoția transmisă este una reală. Chiar mă gândeam de multe ori, cine are vocea groaznică de pe fundalul diferitelor programe de așa-zis divertisment, care „interpretează” un text atât de prost? Vreo rudă de-a lui Victoraș care spune că trebuie să închidă interviul și nu să-l încheie? Aaaahhhh……
 2. Mic dejun cu un campion– o altă premiantă a TVR-ului. Nu sunt învechită, am mai spus asta, dar Televiziunea Națională mai păstrează încă ceva special ce-mi amintește de o perioadă în care ne adunam cu toții în fața televizorului și vizionam Teleenciclopedia, în serile de sâmbătă. De-acolo am aflat că suricatele sunt niște manguste cu 4 degete care se tem de sunetul avioanelor. Revenind,  Mic dejun cu un campion o are ca și moderatoare pe una dintre cele mai inteligente femei, în propria-mi opinie, Daniela Zeca Buzura. Doamna aceasta are un discurs atât de fin, de calm și de studiat, încât nu pot să nu mă simt mică prin comparație și să nu pun mâna pe-o carte în minutele ce urmează după dejunul copios. Invitații dumneaei sunt (de asemenea) oameni care au avut și încă au ceva de spus în țara aceasta. Personalități remarcabile stau cu dânsa la o ceașcă de ceai sau de cafea, într-un bistro cochet cu vedere la stradă și discută într-o manieră elevată despre bătăliile câștigate sau despre cele pierdute din viața fiecăruia. Doamna Buzura servește întotdeauna un cappuccino și un croissant. Asta mă face să zâmbesc mereu și-mi transmite pofte păcătoase.
 3. Politică și delicatețuri. Uite c-am ajuns să-l înțeleg pe Mircea Dinescu și să-l și plac, tot la TVR. Dânsul spunea că  ‘Bucătăriile se văd din cer mai bine decât oamenii de seamă”, așa că, în compania diferitelor personaje din actualitate, încearcă să ridice bucătăria românească la rang de artă, plusând cu un vin delicat, cu muzică lăutărească veche, dar și cu glume pe care doar dumnealui le poate face. Din această emisiune am rămas cu un refren întipărit în minte, zic eu, pentru toată viața:
  Am îmbătrânit și nu mai pot,
  Nu mai ia pistolul foc
  Și-am să-l dau la o vecină…
  Să-l curețe de rugină. :-)))))))))
  Evident că emisiuni sunt multe, pe la toate televiziunile, însă acestea îmi captează atenția cel mai tare. De ceva timp îmi doream să-ți povestesc despre ele, așa că, dacă te-am făcut curios, rezervă-ți o oră și urmărește măcar una din cele 3 prezentate mai sus. Sunt convinsă că vei deveni fan.