De pe web

Festivalul Internațional de Statui Vivante

Să fii actor e o magie. Asta am crezut încă de mică și tot asta cred și acum, la 30 de ani, când experimentez cu mare entuziasm încă un vis. De ce? Pentru că nu e la îndemâna oricui să capteze atenția cuiva, fie chiar și printr-o imagine statică și pentru că mi-am promis că voi scăpa de timiditate și că voi reuși să  lupt atunci când va fi nevoie, cu toată ființa mea, fără teamă și fără „dacă”.

Îmi amintesc cu drag de prima statuie umană pe care am văzut-o pe strada Lăpușneanu din Iași. Recunosc, nu am știut la început că era de fapt, un actor. Stătea nemișcat, argintiu din cap până-n picioare, cu o privire fixă…un personaj dintr-o carte veche.  Oamenii se opreau și încercau să-l facă să-și iasă din rol, dar el era atât de focusat pe scop, încât nu puteai să-l dezechilibrezi nici fizic și nici mental, orice ai fi făcut. Sentimentul pe care mi l-a transmis a fost unul de nostalgie. Deși nu am prins perioada anilor ’20, acolo mă ducea cu gândul. În minte și în suflet parcă îl auzeam pe Dorel Livianu cântând „Ce faci astă seară tu?”

O astfel de reprezentație își va face deschiderea pe 30 mai, în București. Este vorba despre Festivalul Internațional de Statui Vivante, organizat de Teatrul Masca. Evenimentul a ajuns deja la a șaptea ediție, bucurându-se de un mare succes.  Ce înseamnă Statui Vivante? Exact ce v-am spus mai sus. Mai mulți actori vor fi costumați și machiați în așa manieră, încât vor părea că sunt niște statui vii, ei putând să ofere publicului o formă inedită de teatru stradal.

Pentru prima oară la această ediție, durata festivalului va fi de șapte zile, spre deosebire de anii precedenți în care erau doar trei. Acestea vor începe cu Noaptea Statuilor Vivante, în data de 30 mai și vor continua cu 6 zile pline, desfășurate în nu mai puțin de trei spații diferite de pe teritoriul Bucureștiului. Festivalul va începe în fiecare zi la ora 16 și va cuprinde în total 60 de spectacole la care vor participa artiști din țări precum Austria, Olanda și China. La ediția din acest an  vor participa două grupuri de creatori de statui vivante din Europa, cei de la Great Names din Viena și cei conduși de Yvonn Hollander din Olanda. Alături de aceștia,  oamenii talentați de la Masca vor prezenta un număr de 15 statui vivante, mult mai competitive și mai bine realizate decât până acum. Ei vor încânta publicul cu o serie de spectacole create mai mult sau mai puțin în stilul statuii vivante, dar care nu se îndepărtează de la conceptul de teatru stradal în interiorul căruia statuia vivantă este momentul cel mai important și mai spectaculos.

Dacă te-am făcut curios, îți las aici programul și cine știe, poate reușești să ajungi măcar în una din zile.

  • 30 mai – Deschiderea Festivalului (Noaptea Statuilor Vivante), Casa Filipescu – Cesianu, ora 20.00
  • 31 mai – 1 iunie – Parcul Humulești (cartierul Ferentari)
  • 2 – 3 iunie – Parcul Crângași (cartierul Crângași)
  • 4 – 5 iunie – Parcul Herăstrău, intrarea din Șoseaua Nordului („Locul de la Roata mare”)

Foarte important de menționat este faptul că intrarea este gratuită. Poți petrece niște ore într-un mod foarte plăcut, fără să fii nevoit să scoți bani din buzunar.

Organizatorii promit că ediția de anul acesta va fi una specială și total diferită de cele anterioare.

Prin urmare, dacă ești din București sau dacă te vei afla pe-aici în perioada 30 mai- 5 iunie, te invit la festival. Eu recunosc că de-abia aștept.