Ganduri

Pentru mulți e "bădia". Pentru mine e tata.

Mai trag o dată aer în piept (zdravăn) și încep să vă povestesc.
Astăzi e despre tata și despre cât de mult mă emoționez când vorbesc despre el. Nu e vreun director, doctor sau inginer. E un simplu om care până în prezent a muncit orice și oriunde, dar nu oricum, ci cu seriozitate, implicare maximă,cinste și calm. Tata e bun la toate. Învață foarte repede să facă un lucru (aici nu-i semăn eu, ci iedul cel mare). Imaginați-vă că a schimbat ambreiajul mașinii uitându-se la un tutorial pe youtube :-))) El e cel care zugrăvește, zidește, taie animale, plantează livezi întregi, face porți și garduri din fier, montează și repară moara din satul nostru sau din alte localități, pune în funcțiune tractoare, mașini și tot felul de chițibușuri, face curățenie cum numai el poate face, plus o mulțime de alte activități la care e fruntaș. Îmi amintesc că desface și frunzele lipite de pământ atunci când mătură și culege mereu paiele de prin curte. La tata trebuie să existe simetrie. El nu plantează nimic fără o măsură din funie.
Tata nu a fost și nici nu este un om bogat financiar. El e bogat sufletește pentru că ne are pe noi. Am așteptat atât de mult să mă fac mare pentru a putea să îi ofer ce și-a dorit și nu a putut avea. Nu vă imaginați că erau niște dorințe costisitoare. O undiță, un rucsac de pescuit, niște ace măsura 4, o salopetă, o foarfecă pentru copaci, din astea. Pentru mulți reprezintă fleacuri, dar când ai trei copii la facultate, acestea sunt pur și simplu niște himere.
Eram în primul an de liceu și a venit tata la mine, la cămin, să mă ia în oraș și să-mi cumpere cam tot ce aș fi crezut că am nevoie pentru un an. M-am bucurat enorm, dar după ce mi-am luat geacă de iarnă, cizme din catifea, blugi, o fustă, malete, caiete, șampon, săpun, șosete și lenjerie, am aflat că de fapt rămăsese fără locul de muncă (e ceva cu ordonanță, dar nu-mi mai amintesc exact). Am ajuns în camera de cămin, m-am pus în pat, cu plapuma acoperându-mi capul și am plâns până m-am secat. El însă, nu a făcut asta. A mers acasă și timp de 4 ani a tot găsit soluții fără a se îndatora nimănui. A crescut animale, a lucrat ca și șofer, mecanic, paznic și chiar dacă spatele i s-a împovărat de griji, a continuat să ne zâmbească și să ne spună că totul se va rezolva. Așa a și fost. Am scos-o la capăt pentru că avem norocul de a fi o famile mare și unită. Aici vorbesc și despre bunici, mătuși, unchi, verișori și verișoare. Noi ne rugăm unii pentru alții și ne purtăm de grijă. Când cineva are un necaz, sărim toți, iar când e să ne bucurăm, o facem tot împreună.
Revenind la tata, mă încearcă niște lacrimi gândindu-mă că părinții și cei patru frați ai lui nu-i mai sunt alături…fizic. Nu vorbește despre asta, dar noi știm că e un subiect dureros și-atunci când simțim că dorul și suferința se instalează, încercăm să îl inveselim cu orice putem.
Tata e veriga mea sensibilă. Poate și pentru că îi semăn, poate și pentru că a fost și este un tătic bun cu noi, vesel, șugubăț și înțelept. Nu cred că îi voi putea uita vreodată privirea când m-a văzut ieșind mireasă din casă. Acela este un moment pentru o viață…
Știți ce fac de câte ori merg acasă? Mă bag în pat între mama și tata și stăm îngrămădiți preț de câteva minute, până când mă mut la capătul opus și beneficiez de masaj la tălpi. :-)))) Tata râde și-mi spune că sunt măritată, dar ce legătură are? Fac ce simt și-atât.
Iar dacă vă întrebați ce mi-a venit de vă povestesc despre el, răspunsul e 15 iunie. Da. Mâine e ziua tatălui meu.
Îi doresc sănătate, liniște, înțelegere și multă fericire. Noi încercăm să îi oferim cât mai multe momente de bucurie și știm că acum, dorința lui cea mai fierbinte este să devină bunic.
Tata, anul acesta te vei mulțumi cu o pălărie de pescar și cu o carte despre politică, dar la anul următor vom vedea ce se poate face. :-))))
Te iubesc ca sarea în bucatele afumate de tine, mierea în ceaiul acela bun pe care ni-l făceai iarna, vinul rece din butoiul 48 și murăturile tale tari până în miezul verii. Dacă nici asta nu mai e declarație, apăi care mai e? :-)))))

6 Comments

  1. Ramona

    Draga Alina, sa-ti traiasca taticul multi Ani sanatosi (Si mamica bineinteles) sa va Bucurati cu totii de viata. Esti o femeie minunata.pupici

  2. Sorina

    Ce ganduri frumoase despre un tata! La multi ani lui si voua tuturor! Duminica, in Uk, este se sarbatoreste Father’s Day la fel cum sarbatorim noi 8 Martie. Spor la pregatit cadoul pentru anul viitor

  3. Cristin Enache

    Da Alina,felicitari,si eu il regasesc pe Badia in mai toate ipostazele descrise de tine.La multi ani,ii doresc !

Comments are closed.