Ganduri, Life

Scrisoare de la mama și tata, în prima zi de școală

Copilul nostru, astăzi ai început școala. Nu știm dacă îți imaginezi câte lucruri vei descoperi. Unele îți vor plăcea mai mult, iar altele mai puțin. Să nu-ți faci griji, căci mama și tata nu te vor presa să fii bun la toate. Pe noi ne interesează ca tu să fii sănătos și vesel în continuare. Te-am privit toată noaptea cum dormeai, iar liniștea de pe chipul tău ne-a mai calmat din emoții. Cât de mult te iubim!
Te asigurăm că îți vom oferi libertatea de a alege. Nu trebuie să faci șah, doar pentru că tata e campion și nici pian, dacă nu te atrage. Suntem mult mai fericiți când te vedem cum îți construiești cazemate în curte și cum te joci cu prietenii, cum alergi în ograda bunicilor după găini sau după Rachiu, camaradul tău necuvântător, botezat astfel de bunicul.
Tu să nu ne înțelegi greșit! Școala este cel mai important traseu pe care îl vei parcurge. Știi cum e? Ca o excursie pe munte, cu pasaje abrupte, însă și cu luminișuri fascinante, creste bătute de vânt și platouri care îți taie respirația cu frumusețea lor. Să treci prin toate cu mult curaj și cu fruntea sus! Noi știm că tu vei fi bun, blând, politicos, atent, dar mai știm și că nu te vom forța să preiei pe umerii tăi sarcini mult prea grele. Te vom ghida de la distanță, nu-ți vom sufla tot timpul în ceafă și te vom lăsa să greșești. Ne vom strânge în brațe toți trei când vei fi dezamăgit și vom desena steluțe pe tabla din camera ta, în fiecare noapte dacă va fi nevoie. Tu să nu uiți ce înseamnă respectul și să-l oferi nu doar doamnei învățătoare, ci și colegilor și tuturor celor pe care-i vei primi în viața ta. Uneori, poate nu vei avea parte de același tratament. Vei suferi, știm… Nu putem să te mințim și să-ți spunem că va fi totul frumos, sigur și însorit. Vor fi și ploi, furtuni, avalanșe și erupții vulcanice. După toate, dragul nostru, la un moment dat, va răsări soarele.
Bucură-te de anii aceștia! Explorează tot ce te atrage, culege tot ce îți place, învață să argumentezi fiecare decizie pe care o vei lua, împrietenește-te, crede în tine, oferă zâmbete și fii bun. La suflet, nu neapărat la mate sau la română.
Mama și tata te iubesc necondiționat!